Një El Niño që parashikohet të zhvillohet në muajt e ardhshëm mund të shkaktojë ngjarje ekstreme të motit, përmbysje të ekonomive lokale, popullatave të peshqve – madje edhe rutinën tuaj të përditshëm të kafesë-shkruan Ëashington Post.Fenomeni i motit që ndodh natyrshëm, i cili zakonisht zgjat nëntë muaj deri në një vit, prish modelet tipike të shiut dhe temperaturës dhe, në vende të caktuara, mund të krijojë kushte ekstreme si thatësira ose reshje jashtëzakonisht të larta. Ndryshimet e motit të krijuara nga një ngjarje globale El Niño mund të jenë të dëmshme për kulturat që furnizojnë kafenë në botë – shumë prej të cilave janë rritur në zona tashmë të prekura nga ndryshimet klimatike.Është ende e paqartë saktësisht se si do të zhvillohet El Niño. Disa vende kryesore të prodhimit të kafesë mund të shohin kushte të përshtatshme për rritjen e kafesë, por të tjerët mund të përjetojnë të kundërtën-thonë ekspertët.
Si mund të ndikojë një El Niño në prodhimin e kafesë?
Shumica dërrmuese e furnizimit global të kafesë përbëhet nga dy lloje: arabica dhe robusta.Arabica ka qenë prej kohësh e preferuara e industrisë së kafesë, por kokrra është tepër e ndjeshme ndaj ndryshimeve të temperaturës, duke shkaktuar shqetësime për të ardhmen e saj në një botë që po ngrohet. Robusta – e quajtur kështu për qëndrueshmërinë e saj – është paraqitur gjithnjë e më shumë si një zgjidhje e mundshme për të ndihmuar në zbutjen e efekteve të ndryshimit të klimës në kafe. Një ngjarje El Niño, e cila mund të sjellë kushte jashtëzakonisht të nxehta dhe të thata në rajonet e kafesë, mund të ndikojë në rendimentet e të dy llojeve të kokrrave, tha në një email Christian Bunn, një shkencëtar në Aleancën e Bioversity International dhe CIAT. Por ekspertë të tjerë thonë se ky vit El Niño mund të ndikojë në të korrat robusta më shumë se arabica. Një El Niño mund të prekë rajonet e botës përgjegjëse për prodhimin e një sasie të konsiderueshme të furnizimit global të robustës, si Vietnami dhe Brazili, tha John Baffes, një ekonomist i lartë dhe analist i mallrave në Bankën Botërore. Vietnami, për shembull, prodhon më shumë se gjysmën e furnizimit robusta në botë.
A ka ndonjë zgjidhje?
Praktikat e përshtatjes për të ndihmuar në rritjen e elasticitetit të kulturave të kafesë përfshijnë mulçimin, kulturat mbuluese, ujitjen, hijen e përmirësuar, mbjelljen e kontureve dhe kulturat penguese.Ndërkohë, ekspertët thonë se po punohet për avancimin e llojeve të përmirësuara të kafesë që janë më tolerante ndaj thatësirës dhe nxehtësisë. Disa përpjekje janë duke u zhvilluar gjithashtu për të krijuar kafe alternative, duke përfshirë një varietet të kultivuar me qeliza.