Në fund të marsit, qeveria e krahut të djathtë të vendit e udhëhequr nga kryeministrja italiane Giorgia Meloni paraqiti një sërë projektligjesh që propozonin ndalimin e mishit me bazë qelizore ose të kultivuar dhe rregulla më të rrepta etiketimi për produktet me bazë insektet. Në debatin publik italian, mishi i kultivuar etiketohet si mish “sintetik”, i cili krijon një imazh të “plastikës” ose diçkaje të pangrënshme. Termi padyshim nuk ka shumë kuptim nga pikëpamja shkencore pasi kultivohet në laboratorë nga qeliza natyrore dhe nuk grumbullohet nga polimere. Por mishi ‘sintetik’ është kthyer në një obsesion për ekzekutivin, me Ministrin e Bujqësisë të Italisë, Francesco Lollobrigida, duke përsëritur në çdo rast se kjo teknologji vë në rrezik shëndetin e qytetarëve dhe trashëgiminë gastronomike të Italisë. Disa javë më parë, çështja arriti në podiumin e konferencës ditore të Komisionit Evropian me shtypin.
“Ajo për të cilën po flasim këtu është ushqimi i ri. Tani, insektet dhe mishi i kultivuar janë shembuj të ushqimit të ri,” u tha gazetarëve zëdhënësi i Komisionit Evropian, përgjegjës për sigurinë ushqimore, Stefan de Keersmaecker.Ushqimi i ri përkufizohet në Evropë si ushqim që nuk është konsumuar në një shkallë të konsiderueshme përpara 15 majit 1997, ditën kur hyri në fuqi rregullorja e parë për ushqimin e ri.Parimi kryesor që qëndron pas rregullores është të kesh një proces autorizimi marketingu për të garantuar sigurinë e këtyre produkteve, të cilat përfshijnë tashmë produkte ushqimore të njohura si farat chia ose vitamina K2. Në të vërtetë, të gjitha llojet e ushqimeve të reja duhet të vlerësohen rreptësisht nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) përpara se të vendosen në treg. Ky përkufizim goxha “i përkohshëm” i ushqimit të ri më bëri gjithmonë të mendoj për një linjë të famshme në një libër nga Michael Pollan, ndoshta një nga gazetarët më të mirë të ushqimit në biznes. “Në mbrojtjen e ushqimit”, Pollan jep një këshillë që “të mos hani asgjë që stërgjyshja juaj nuk do ta njihte si ushqim”.Por Komisioni europian nuk ka marrë ende asnjë kërkesë për vendosjen e ndonjë lloji të mishit të kultivuar në tregun e BE-së. Megjithatë, diskutimi nuk është thjesht teorik dhe kërkesa të tilla, herët a vonë, do të arrijnë në tryezën e EFSA-së.