Në një dhomë të vogël pranë Alpeve në Italinë veriore, kontejnerë të mbushur me miliona kriketa janë vendosur njëra mbi tjetrën.Duke kërcyer dhe cicërima me zë të lartë – këto kriketa janë gati të bëhen ushqim.Procesi është i thjeshtë: ngrihen, zihen, thahen dhe më pas bëhen pluhur.Këtu në fermën italiane të kriketit, ferma më e madhe e insekteve në vend, rreth një milion kriketa kthehen në përbërës ushqimore çdo ditë. Ivan Albano, i cili drejton fermën, hap një enë për të zbuluar një miell kafe të çelur që mund të përdoret në prodhimin e makaronave, bukës, petullave, bareve të energjisë – madje edhe pijeve sportive.
Ngrënia e kriketave, milingonave dhe krimbave ka qenë e zakonshme në pjesë të botës si nw Azi psh për mijëra vjet. Tani, pasi BE miratoi shitjen e insekteve për konsum njerëzor në fillim të këtij viti, a do të ketë një ndryshim në qëndrimet në të gjithë Evropën? Ivan Albano, i cili drejton Italian Cricket Farm: Ajo që ne bëjmë këtu është e qëndrueshme… ndikimi në mjedis është pothuajse zero. Epo, askund në Evropë nuk ka më shumë rezistencë ndaj ngrënies së insekteve sesa në Itali, sipas të dhënave nga kompania globale e opinionit publik YouGov, dhe kundërshtimet vijnë nga lart – qeveria tashmë ka ndërmarrë hapa për të ndaluar përdorimin e tyre në pica dhe makarona. “Ne do të kundërshtojmë, me çdo mjet dhe në çdo vend, këtë çmenduri që do të varfëronte bujqësinë dhe kulturën tonë”, shkroi zëvendëskryeministri Matteo Salvini në Facebook. Por a do të ndryshojë gjithçka? Disa prodhues italianë kanë përsosur makaronat e kriketit, picën dhe ushqimet. “Ajo që ne bëjmë këtu është shumë e qëndrueshme,” thotë Ivan. “Për të prodhuar një kilogram pluhur kriketi, ne përdorim vetëm rreth 12 litra ujë”, shton ai, duke theksuar se për të prodhuar të njëjtën sasi proteinash nga lopët duhen mijëra litra ujë. Bujqësia e insekteve kërkon gjithashtu vetëm një pjesë të tokës që përdoret për të prodhuar mish. Duke pasur parasysh ndotjen e shkaktuar nga industria e mishit dhe qumështit, gjithnjë e më shumë shkencëtarë besojnë se insektet mund të jenë çelësi për të luftuar ndryshimet klimatike. Në një restorant afër Torinos, kuzhinieri Simone Loddo ka përshtatur recetën e tij të pastave të freskëta, e cila daton gati 1000 vjet më parë – brumi tani është 15% pluhur kriketi.