Bujqësia, sektori më i madh i ekonomisë në Shqipëri, ka hyrë në një periudhë stanjacioni.Të dhënat e INSTAT tregojnë se në tremujorin e dytë të vitit bujqësia ra me 0.04%. Ky ishte tremujori i gjashtë radhazi që industria ka mbetur në stanjacion.Në gjysmën e parë të vitit 2023, ndryshimi i PBB-së në bujqësi ishte 0%, ndërsa për gjithë vitin 2022, PBB-ja në këtë sektor ndryshoi me vetëm 0.06%.Edhe pse çmimet e produkteve bujqësore janë rritur dhe kërkesa nga jashtë për produktet shqiptare është e lartë, prodhimi nuk i është përgjigjur zhvillimeve të kohës.Të dhënat e tregut tregojnë se dobësitë më të mëdha po shfaqen në sektorin e blegtorisë, ku rënia e prodhimit dhe numrit të krerëve kanë qenë të mprehta.
Në vitin 2022, numri i gjedheve në vend u ul me më shumë se 13%. Blegtoria është dega e dytë më e rëndësishme e bujqësisë dhe rënia e saj prek të gjithë sektorin e bujqësisë.Zhvillimet ishin pozitive në sektorin e serrave, ku çmimet e larta të eksportit nxitën zgjerimin e sipërfaqeve të mbjella.Nga ana tjetër, zhvillimet klimatike me pranverë me reshje dhe mot të ftohtë dhe korrik shumë të nxehtë kanë dëmtuar frutat dhe prodhimin bujqësor në fusha këtë vit. Fermerët në zonat me bujqësi intensive kanë rritur njohuritë dhe kanë forcuar lidhjet me tregjet, duke ndikuar në rritjen e prodhimit dhe cilësisë, por migrimi i popullsisë nga zonat rurale është bërë një pengesë kryesore.Sektori i bujqësisë përballet me migrim të lartë të fuqisë punëtore jashtë vendit dhe në sektorë të tjerë të ekonomisë ku pagat janë më të larta.Bujqësia është punë e vështirë dhe paguhet pak, ndaj tendenca për të dalë nga ky sektor është shumë më e lartë se në sektorët e tjerë.
Ekspertët rekomandojnë rishikimin e politikave bujqësore në Shqipëri për një vlerësim më të qartë të përshtatshmërisë së kushteve klimatike, përbërjes së tokës bujqësore, agroteknikës së kërkuar nga njëra anë dhe tendencës së tregtisë botërore, mbi kërkesën e produktit në nivel të mesëm. dhe afatgjatë. Studimet dhe vlerësimi i IFC-së dhe Bankës Botërore të eksporteve shqiptare, aktivitetet bujqësore me cenueshmërinë më të madhe janë prodhimi i perimeve në serra, kryesisht domate, tranguj, speca dhe luleshtrydhe, perime fushore që përfshijnë grupin e lakrës, lulelakrës, karotave dhe shalqirit. agrume të përfaqësuara nga mandarina.
Sektori i bimëve mjekësore është ende primar në eksportet bujqësore.Ndërkohë, një trend pozitiv vihet re në prodhimin e rrushit për përpunim, duke nisur nga fakti i funksionimit të rreth 110 kantinave.