Inflacioni i çmimeve të ushqimeve vendase mbetet i lartë në mbarë botën. Informacioni nga muaji i fundit midis shkurtit 2023 dhe majit 2023 për të cilin janë të disponueshme të dhënat e inflacionit të çmimeve të ushqimeve tregojnë inflacion të lartë në shumicën e vendeve me të ardhura të ulëta dhe mesatare, me inflacion më të lartë se 5% në 63.2% të vendeve me të ardhura të ulëta, 79.5% e vendeve me të ardhura të ulëta të mesme dhe 67% e vendeve me të ardhura të mesme të larta, ku shumë prej tyre përjetojnë inflacion dyshifror. Përveç kësaj, 78.9% e vendeve me të ardhura të larta po përjetojnë inflacion të lartë të çmimeve të ushqimeve. Vendet më të prekura janë në Afrikë, Amerikën e Veriut, Amerikën Latine, Azinë Jugore, Evropë dhe Azinë Qendrore. Në terma realë, inflacioni i çmimeve të ushqimeve tejkaloi inflacionin e përgjithshëm në 80.1% të 166 vendeve ku disponohen të dhëna.
Rritja e çmimeve të misrit dhe grurit, të cilat u mbyllën përkatësisht 12% dhe 14% më të larta, pas rënies në gjysmën e parë të korrikut, nxiti rritjen e indeksit të çmimeve të drithërave, ndërsa çmimet e orizit kanë mbetur të qëndrueshme. Nga viti në vit, çmimet e misrit dhe grurit janë 15% dhe 17% më të ulëta, ndërsa çmimet e orizit janë 16% më të larta. Çmimet e misrit, grurit dhe orizit janë përkatësisht 8%, 11% dhe 3% më të larta se në janar 2021.
Raporti 2023 i FAO-s për gjendjen e pasigurisë ushqimore dhe të ushqyerjes në botë thekson gjendjen e urisë globale dhe pasigurisë ushqimore, si dhe sfidat dhe mundësitë që urbanizimi paraqet në kontekstin e sistemeve agroushqimore. Uria globale, e matur sipas prevalencës së kequshqyerjes, mbeti relativisht e pandryshuar nga viti 2021 në 2022, por është ende dukshëm më e lartë se përpara pandemisë. Përafërsisht 9.2% e popullsisë së botës u përball me urinë në vitin 2022, krahasuar me 7.9% në 2019. Pasiguria ushqimore e moderuar ose e rëndë preku 29.6% të popullsisë globale (2.4 miliardë njerëz) në 2022, me 11.3% të pasigurisë së rëndë ushqimore. Pasiguria ushqimore prek në mënyrë disproporcionale gratë dhe njerëzit në zonat rurale. Më shumë se 3.1 miliardë njerëz në mbarë botën (42%) nuk ishin në gjendje të përballonin një dietë të shëndetshme në vitin 2021 (134 milionë më shumë se në 2019). Urbanizimi po nxit ndryshime në sistemet agroushqimore, duke paraqitur sfida dhe mundësi. Sfidat përfshijnë disponueshmërinë e ushqimeve të lira, të pasura me energji dhe të pashëndetshme; disponueshmëria e kufizuar e frutave dhe perimeve; përjashtimi i fermerëve të vegjël nga zinxhirët formal të vlerës; dhe humbje të tokës dhe kapitalit natyror për shkak të zgjerimit urban. Urbanizimi ofron gjithashtu mundësi për gjenerimin e të ardhurave, zgjerimin e zinxhirëve të vlerës së ushqimit dhe aksesin në ushqime ushqyese për fermerët.
Pas pushtimit rus të Ukrainës, politikat tregtare të imponuara nga vendet janë rritur. Kriza globale e ushqimit është përkeqësuar pjesërisht nga numri në rritje i kufizimeve të tregtisë së ushqimit të vendosura nga vendet me qëllim rritjen e ofertës së brendshme dhe uljen e çmimeve. Që nga 5 qershori 2023, njëzet vende kanë zbatuar 27 ndalime të eksportit të ushqimit dhe 10 kanë zbatuar 14 masa kufizuese të eksportit.
Veprimi i Bankës Botërore
Si pjesë e një përgjigjeje gjithëpërfshirëse globale ndaj krizës së sigurisë ushqimore, në prill 2022 Banka Botërore njoftoi se po vë në dispozicion deri në 30 miliardë dollarë për një periudhë prej 15 muajsh, duke përfshirë 12 miliardë dollarë në projekte të reja. Financimi synon të rrisë përgjigjet afatshkurtra dhe afatgjata përgjatë katër temave për të rritur sigurinë e ushqimit dhe të ushqyerit, për të zvogëluar rreziqet dhe për të forcuar sistemet ushqimore: (i) të mbështesë prodhuesit dhe konsumatorët, (ii) të lehtësojë rritjen e tregtisë në ushqim dhe inpute tregtare , (iii) të mbështesë familjet vulnerabël dhe (iv) të investojë në sigurinë e qëndrueshme të ushqimit dhe ushqimit.