FINANCIAL TIMES
Drejtimi i një ferme të qëndrueshme mund të jetë i vështirë. Por të qëndrosh në te mund të jetë një gëzim. Pra, “agroturizmi” mund të ofrojë një mënyrë për të përfituar nga kjo kontradiktë – duke u mundësuar turistëve me shije bukolike të sigurojnë të ardhura shtesë për fermerët me presion të fortë.
I njohur në Itali dhe vende të tjera të Mesdheut që nga vitet 1970, agroturizmi përfshin mobilimin e fermave me bujtina dhe restorante për t’u shërbyer turistëve. Kohët e fundit, Shqipëria, Kroacia dhe vende të tjera në Evropën Juglindore kanë adoptuar modelin.Për mbështetësit e tij, agroturizmi ofron një mjet për të reduktuar varfërinë rurale dhe për ta bërë bujqësinë më tërheqëse për brezin e ardhshëm në një cep të Evropës të shkatërruar nga shpopullimi. Një studim i vitit 2021 nga Allied Market Research parashikoi rritje prej pak më shumë se 13 përqind deri në vitin 2027 për sektorin, në mbarë botën.Megjithatë, disa fermerë janë skeptike, duke argumentuar se entuziazmi i qeverisë për agroturizmin po u imponon atyre barra të panevojshme.Evropa Juglindore është një territor potencialisht pjellor për agroturizmin. Ajo ka një proporcion të lartë të fermerëve të vegjël që jetojnë, pjesërisht falë mënyrës se si toka u rishpërnda në parcela të vogla pas komunizmit dhe pjesërisht topografisë së ashpër, e cila nuk i përshtatet bujqësisë intensive në shkallë të gjerë. Në Kroaci, për shembull, ferma mesatare komerciale është vetëm 8.5 hektarë, ndërsa 63 përqind e fermave kanë më pak se tre hektarë.Prodhimi tenton të jetë i ulët. Si Kroacia ashtu edhe Shqipëria importojnë dy deri në tre herë më shumë ushqim sesa eksportojnë, duke i bërë vendet të varura shumë nga tregjet e huaja. Dhe pagat janë të varfra: varfëria rurale ka qenë një faktor i rëndësishëm në eksodin e 40 për qind të popullsisë së Shqipërisë që nga rënia e komunizmit në 1991.
Një tërheqje e madhe e modelit të agroturizmit, sipas avokatëve, është se ai mund t’i japë jetë të re ekonomive lokale, pasi fermat përreth përfitojnë nga ofrimi i projekteve të suksesshme.Ndërmarrja e parë e agroturizmit në Shqipëri, Mrizi i Zanave, u ngrit pak më shumë se një dekadë më parë nga shefi i kuzhinës Altin Prenga në kodrat pranë qytetit verior të Lezhës. Ideja e tij ishte të përdorte prodhimet e bollshme organike të rajonit për të tërhequr vizitorët në bujtinë dhe restorantin e tij. Atë që ai nuk mund ta prodhojë në vend, ai e merr nga prodhues të vegjël në një rreze prej 10 miljesh – nga bletarët te mbledhësit e kërpudhave dhe kultivuesit e gështenjës.“Në atë kohë, të gjithë përpiqeshin të emigronin jashtë vendit ose të konsumonin ushqim dhe verë të huaj”, kujton Prenga. “Ideja ime ishte të ruaja një mënyrë tradicionale të jetesës dhe të promovoja ushqimin vendas. Fermerët në këto anë janë shumë të qëndrueshëm dhe organikë, kështu që prodhimet kanë shije të shkëlqyer.” Rreth 400 familje vendase aktualisht bashkëpunojnë me Prengën, ku Mrizi është burimi më i rëndësishëm i të ardhurave për gjysmën e tyre.Themeluesi i Mrizi i Zanave, Altin Prenga: “Ideja ime ishte ruajtja e një mënyre tradicionale të jetesës dhe promovimi i ushqimit vendas”.
Suksesi komercial i Prengës i shtyu fermerët e afërt të kopjojnë modelin e Mrizit. Elona Bejo, e cila punon në luginën e lumit Vjosa, u frymëzua nga Mrizi për të ngritur një sipërmarrje agroturizmi në vitin 2014 dhe tani merr prodhime nga 20 familje vendase. Tre prej tyre kanë shtuar dhomat e miqve vitin e kaluar – një shtesë e të ardhurave që i ka lejuar ata të zhvillojnë pronat e tyre të vogla. “Është një reaksion zinxhir”, thotë Bejo.
Ministria e Bujqësisë gjithashtu mori parasysh dhe dha grante fillestare për 80 pronarë të vegjël me plane agroturizmi midis 2019 dhe 2022. 30 grante të tjera do të shpërndahen këtë vit. “Modeli i agroturizmit është në qendër të politikës sonë”, thotë Frida Krifca, ministre e Bujqësisë së Shqipërisë.Pronarët e vegjël që furnizojnë ndërmarrjet agroturistike shpesh marrin një çmim më të mirë për prodhimin e tyre. Bejo paguan mbledhësit e bimëve që i furnizojnë me çaj kamomili 20 euro për kilogram – katër herë më shumë se shuma që paguanin prodhuesit e mëdhenj të ushqimit. “Unë ngre vlerën e produktit të tyre,” thotë Bejo. “Tani, kur ata shesin diku tjetër, ata mund të negociojnë një çmim të drejtë.”Për të katalizuar rritjen e mëtejshme, Bejo, Prenga dhe 70 pronarë të tjerë të agroturizmit formuan një shoqatë tregtare në vitin 2020 për të lobuar në qeveri për një infrastrukturë më të mirë rurale. Duke ndjekur shembullin e Italisë, e cila ka rregulluar zyrtarisht agroturizmin në nivel kombëtar që nga viti 1985, ata kanë nxitur edhe për certifikimin e kontrollit të cilësisë.Në prill, ministria lançoi gjithashtu një aplikacion, Portali i Fermerit (Portali i Fermerëve), për t’u ofruar pronarëve të vegjël çmime në kohë reale në tregjet e hapura në të gjithë vendin. Sfida tani, thotë Krifca, është të ndihmojmë fermerët e vegjël të shikojnë përtej bujtinave për të shitur prodhimet e tyre në të gjithë Shqipërinë dhe ndërkombëtarisht.
Shumica e këtyre nismave janë relativisht të reja, kështu që efektiviteti i tyre është ende i paqartë. “Është ende një proces,” pranon Krifca. “Fermerët duhet të shohin së pari përfitimet. Sistemi ynë ka qenë një sistem shumë i centralizuar dhe është një kalim i ngadaltë në sipërmarrje.”Por rritja e sektorit ka edhe dobësi. Njëra është potenciali që paratë e qeverisë t’i drejtohen skemave që janë vetëm “agroturizëm” në emër. FT së fundmi vizitoi disa projekte në Shqipëri .Duke pasur parasysh nivelet e larta të korrupsionit në Ballkan, sipas indeksit të prodhuar nga organizata kundër korrupsionit Transparency International, ky duket të jetë një problem i vazhdueshëm.Një tjetër është fakti që drejtimi i një operacioni agroturizmi si dhe një fermë është, sipas fjalëve të Bejos, “plotësisht rraskapitës”. Në rajonin e Dalmacisë të Kroacisë, për shembull, pronarët e agroturizmit reklamojnë mbledhjen e ullinjve dhe rrushit për mysafirët për të ndihmuar fermerët në një kohë të ngarkuar. Por, kur duart e papërvojë pengojnë ose zhvendosin punëtorët e aftë vendas, fermerët mund të zbulojnë se ata kanë zëvendësuar një grup problemesh me një tjetër.Presionet nganjëherë kontradiktore të prodhimit të ushqimit dhe qëndrueshmërisë miqësore ndaj turizmit janë ndjerë veçanërisht në Slloveni, ku ka pasur një zgjerim të konsiderueshëm të tokës së mbrojtur sipas programit Natura 2000 të BE-së – një skemë që synon të tërheqë turistët në parqet kombëtare të akredituara ndërkohë që rregullon nga afër bujqësia. Në rajonin e Bohinj, për shembull, ku 84 për qind e tokës është e kufizuar, fermerët janë nxitur të presin sanë me dorë në mënyrën tradicionale për të rritur biodiversitetin.Por një propozim për të kërkuar një ulje prej 50 për qind të përdorimit të kimikateve bujqësore deri në vitin 2030 ka ngjallur pakënaqësi të gjerë. Në prill dhe maj, mijëra fermerë sllovenë i çuan traktorët e tyre në Lubjanë, kryeqytet, duke argumentuar se këto politika ishin krijuar nga “ambientistët ” dhe ishin “të padurueshme” për ta.”Njerëzit vijnë për të parë peizazhin, por kush do ta menaxhojë tokën?” thotë Klemen Langus, i cili drejton një festival të luleve të egra në Bohinj dhe ka parë një rënie në bujqësi në 10 vitet e fundit. Ai beson se agroturizmi duhet të jetë pjesë e strategjisë bujqësore të Sllovenisë, por vetëm në dialog me fermerët.Të tjerët në zonë janë dakord. “Në fund, ka gjithmonë një ekuilibër të prioriteteve ekonomike dhe biodiversitetit,” thotë Peter Skoberne, një botanist që punon në festival. “Duhet të ketë kuptim për njerëzit”. . . ne nuk mund t’u kërkojmë njerëzve të bëjnë gjëra që ua bëjnë jetën më të vështirë për hir të ekologjisë.”Port e Mrizi, Prenga merr një qasje pragmatike. “Ne përdorim një mulli tradicional me gurë për të bluar miellin, sepse kjo është ende një mënyrë e mirë për të bluar miellin,” thotë ai. “Por ne i ndryshojmë gjërat që nuk janë efikase në energji, si p.sh. gatimi me zjarr të hapur ose lërimi me dorë, edhe nëse duken romantike.”Së bashku me pronarët e tjerë të agroturizmit, Prenga është vlerësuar me ndryshimin e perceptimeve për bujqësinë dhe ndihmën për të frenuar eksodin e të rinjve nga fshati. Në Mrizi, stafi mund të fitojë aftësi të ndryshme si marketingu i mediave sociale dhe drejtimi i traktorit.Ata kanë krijuar gjithashtu një llogari ne TikTok duke postuar video të përditshme të kullotjes së kafshëve, korrjes së perimeve ose gatimit të pjatave tradicionale. Postimet janë të mbushura me komente nga komunitetet e diasporës që thonë se do të donin të ktheheshin dhe të bënin të njëjtën gjë një ditë.