Domatja konsiderohet si një perime “gourmet”, sidomos pas përmbytjeve katastrofike në Thesali, pasi çmimi i saj varion nga 2,20-2,80 euro për kilogram, si në supermarkete, ashtu edhe në tregjet e rrugëve tradicionalisht më të lira. Përfaqësues të tregut pohojnë se edhe pse prodhimi i këtij viti është ulur ndjeshëm në krahasim me vitin e kaluar për shkak të kushteve atmosferike, rritjet kaq të mëdha të çmimeve nuk justifikohen dhe madje në një periudhë kaq të shkurtër kohore denoncohen lojërat spekulative. Në të njëjtën kohë, ata japin alarmin për fenomene të greqizimit të domateve të importuara, çmimi i të cilave shkon deri në 3 euro për kilogram.
Para pushtimit të motit të keq “Daniel” në Thesali, më 4 shtator, çmimi me shumicë i domateve, sipas të dhënave të Organizatës Qendrore të Tregjeve dhe Peshkimit (OKAA), ishte 0,90 euro për kilogram dhe i shitjes me pakicë 1,5-1,7 euro. për kilogram. Vetëm një javë më vonë, çmimi i shitjes me shumicë u hodh me 44.4% në 1.3 euro dhe të nesërmen në 1.4 euro për kilogram, për të arritur në 1.5 euro më 21 shtator. Ndonëse në ditët e para çmimet për konsumatorin ishin rritur vetëm në Thesali dhe zonat përreth deri në 2.8 euro për kilogram, pra deri në 86.7% (!), në pjesën tjetër të Greqisë nuk i kalonin 1.80 euro. Por në dy javët e fundit çmimet janë rritur edhe me 1 euro, duke arritur në disa tregje ambulante të shiten nga 2 në 2.8 euro për kilogram. “Këto ngritje çmimesh, që nisën pas fatkeqësive në Thesali, nuk janë të justifikuara. Rajoni nuk prodhon domate në nivele të tilla që të justifikojnë rritjen e madhe të çmimeve. Disa njerëz gjetën mundësinë për të bërë pasuri në bazë të dëmeve të mëdha që pësoi Thesalia”, thotë ai në “ET”. nënkryetari i Unionit Kombëtar të Kooperativave Bujqësore, Christos Giannakakis.
Sipas të dhënave të Shoqatës, Greqia këtë vit prodhoi 190 mijë ton domate ne fushe dhe 290 mijë ton domate serë, pra gjithsej 480 mijë tonë, nga të cilat vetëm 20 mijë prodhohen në Thesali.