Simpozium ndërkombëtar për shegët

0

Fruti i shegës i cili vitet e fundit nga gjendja e egër është shndërruar në kultivar të rëndësishëm po merr cdo ditë e më shumë vemendje në gjithe botën. Nje simpozium ndërkombëtar u zhvillua në Elche(Spanjë) e organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare për Shkencën e Hortikulturës . Shega bëri bashkë hulumtuesit, shkencëtarët, teknikët dhe profesionistët që punonin me këtë kultivar.

Simpoziumi konfirmoi se popullariteti i shegës po rritet në nivel ndërkombëtar. Prodhimi global po rritet me mbi tre milion ton, 90% prej të cilave vjen nga Irani, India dhe Kina. Disa rajone në pellgun e Mesdheut, Italia qendrore dhe jugore, Greqia, Kroacia, Australia, Kili, Peruja dhe Afrika e Jugut janë gjithashtu të interesuar në prodhimin e tyre. Spanja është prodhuesi dhe eksportuesi kryesor evropian me mbi 4.000 hektarë me shegë dhe 60.000 ton. Kërkesa po rritet gjithashtu sepse fruti përdoret tani për të bërë lëng dhe për shkak se pjesët të tjera të këtij fruti  po bëhen të njohura për vlerat  e tyre të dobishme, si dhe për faktin se varietetet e reja (të tilla si Wonderful, Acco, Parfianka, ..) tani bashkëjetojnë me ato tradicionale. Rritja e konsumit të shegës ka çuar në projekte të reja kërkimore për përmirësimin gjenetik, teknikat e kultivimit që lidhen me kushtet e ndryshme mjedisore, prodhimin e qëndrueshëm bujqësor, parazitët dhe kontrollin e sëmundjeve, përmirësimin e cilësisë dhe ruajtjes zhvillimin e produkteve të reja. Simpoziumi u përqendrua në përmirësimin gjenetik. Dr. Doron Holland (Qendra Kërkimore Neëe Yaar, ARO, Izrael) shqyrtoi kërkimet në lidhje me bioteknologjitë dhe foli për disa aspekte të programit për arritjen e varieteteve të reja.  Profesor Zhaohe Yuan (Universiteti Pyjor Nanjing, Kinë) paraqiti aspektet kryesore pomologjike, agronomike dhe organoleptike të varieteteve të kultivuara në Kinë (mbi 289 lloje).

Pjesëmarrësit gjithashtu vizituan një kompani që rrit varietetet “Mollar” dhe “Valenciana” me pemë 20-30 vjeçare. Grupi vizitoi edhe një pemishte të re me shegë të kultivuar me sisteme mbështetëse të ndryshme. Turneu përfundoi me një vizitë në fabrikën e lëngut dhe muzeun Vitalgrana në Catral.

Në sallën e prezantimit të posterëve, pjesëmarrësit mund të shijonin lëngje dhe enët e përgatitura me shegë. Së fundi, anëtarët votuan Australinë si vendin pritës  për simpoziumin e ardhshëm ndërkombëtar në vitin 2021.(bionews)

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here