Si të ruajmë të freskëta në kushtet e shtëpisë perimet dhe frutat

0

Për Perimet:

Para ruajtjes, hiqen lidhjet dhe shiritat dhe pastrohen gjethet. Lihet bishti i tyre rreth 3 cm gjatësi për t’i kapur gjatë tharjes. Sigurohemi që qeskat për të ruajtur perimet të kenë disa vrima të shpuara për të lejuar kalimin e ajrit të freskët. Perimet vendosen lirshëm në frigorifer. Sa më afër që të jenë ato me njëra-tjetrën, aq më shpejt ata do të kalben. Perimet gjethore mund të lahen para vendosjes për ruajtje duke i njomur ato në një lavaman plot me ujë, ndërsa barishtet e buta dhe kërpudhat nuk duhet të lahen deri para se ato të përdoren.

Për Frutat:

Frutat me farë si molla dhe dardha do të vazhdojnë të piqen nëse lihen jashtë në një sipërfaqe, ndërsa fruta të tilla si rrushi, agrumet dhe manaferrat po të mbahen në kushte të tilla dëmtohen prandaj duhet të vendosen në frigorifer. Bananet në veçanti piqen shumë shpejt dhe gjithashtu ato përshpejtojë pjekjen e frutave që ndodhen pranë tyre

Molla. Për ruajtjen e mollës për një kohë të gjatë duhet të respektohen disa kritere ose masa:  Për çdo 5 gradë mbi temperatureën -1°C, jetëgjatësia mollës ulet në mënyrë dramatike.  Por nga ana tjetër temperatura e ruajtjes së mollës nuk duhet të bjerë nën – 1° C, për shkak se kjo do t’i bëjë që frutat të ngrijnë dhe të kthehet në një qull dhe kur ato shkrijnë, muret e qelizave shkatërrohen. Prandaj, molla ruhet mirë diku rreth temperaturës – 1 deri + 2° C, në një mjedis të lagësht.  Kur molla ruhet në frigorifer, ato vendosen brenda një sirtari të freskët dhe duke u vënë përsipër një copë letër të hollë, pak të lagur. Një hulumtim ka treguar se mollët janë një nga frutat e pakta që mund të qëndrojnë mirë duke e ruajtur në frigorifer sa më shpejt të jetë e mundur. Mollët mund të mbahen mirë duke i vendosur në qese plastike me vrima në një hangar të ftohtë apo bodrum. Gjatë vendosjes së mollës për ruajtje duhet të tregohet kujdes për të larguar frutat që kanë plagë ose njolla të ndryshme, të cilat duhet të konsumohen menjëherë.

Dardha: Dardha gjithmonë duhet vjelë e papjekur mbasi ato nuk përfitojnë nga pjekja e tyre në pemë. Frutat e dardhës duhet të ruhen në temperature e dhomës. Një dardhë dallohet në se është e pjekur apo jo se kur shtypet lehtë me gisht ajo shtypet pak dhe lëshon erë mrekullisht aromatike. Rrjedhin do të ketë një të dhënë pak kur jiggled pak. Kushtet e ruajtjes së dardhës janë njëlloj me ato të mollës.

Ftoi: Ftoi duhet të vilet para se ata të jenë pjekur (ndërsa janë ende jeshile.) Për t’u pjekur ato mbahen në dhoma ose në banak, deri sa ngjyra e lëvores së tyre të kthehet në të verdhë. Frutat e ftoit mund të mbahen dhe në dhomat e ndenjes ose ambiente të tjera banimi sepse ata do të parfumosin këto ambiente. Frutat e ftoit mund të ruhen dhe në frigorifer për t’i mbajtur ata për një kohë pak më të gjatë. Frutat e ftoit mund të konsumohen dhe të freskët por cilë- sia shijes së tyre nuk është aq e mirë saefrutave të tjera.

Shega: Shegët nuk piqen pas vjeljes nga pema. Ato duhet të mbahen në një vend të ftohtë, të errët dhe të futura në një qese letre në frigorifer.

 Fiqtë: Fiqtë nuk vazhdojnë të piqen pasi janë vjelë nga druri. Frutat e fikut janë shumë të brishtë. Kur fiqtë do të konsumohen brenda pak ditësh, ato lihen në banak. Për të zgjatur periudhën e konsumit të tyre, frutat vendosen në një raft të ftohtë, por gjithmonë duhet të jetë e sigurt se ata janë të shtrirë në një shtresë të vetme për të shmangur kalbëzimin e tyre. Gjithashtu frutat e fikut mund të mbahen në frigorifer në qeska plastike me vrima.

Rrushi: Rrushi mund të ruhet mirë në një qese letre (ose plastike me vrima) në frigorifer. Ruajtja e tij mund të zgjasë 1 deri në 2 javë.

Agrumet. Limonat dhe agrumet në përgjithësi mund të ruhen në temperaturën e dhomës ose në qeska platike me vrima, në frigorifer. Limonat e ruajtura në kushtet e temperaturës së dhomës kanë qëndruar vetëm një javë para se të forcoheshin. Ndërsa për limonat e mbyllur në qese plastike të vendosura në frigorifer, kjo kohë ka zgjatur katër herë më shumë.(Agrobiznesi)

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here