Papa ndalon në Vatikan tregtinë e cigareve

0

Vatikani ka njoftuar sot se nuk do të shiten më cigare nga supermarketet dhe dyqanet falas. Bëhet e ditur se Papa Françesku e vendosi këtë me argumentin se “ Selia e Shenjtë nuk mund të kontribuojë në një aktivitet që dëmton qartë shëndetin e njerëzve.”

Në deklaratën e Vatikanit përmendet edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë, e cila thotë se pirja e duhanit shkakton më shumë se 7 milionë vdekje në vit në të gjithë botën.

Sipas të dhënave, shitjet e cigareve në Vatikan sjellin rreth 10 milionë euro në vit dhe janë burimi i dytë më i rëndësishëm i të ardhurave pas shitjes së gazit falas.

Kushdo që mund të marrë në duart e tyre një ‘kartë komerciale’ të Vatikanit, mund të bëjë shumë blerje dhe për më tepër falas. Kështu, me këtë kartë ato mund të blejnë ushqimet e tyre javore në supermarketin e Vatikanit, të mbushin bombolat e tyre në pikën e gazit në Vatikan, të marrin ilaçe apo të bëjnë pazaret e Krishtlindjeve dhe të gjitha këto falas.

Ato të cilët kanë të drejtë të marrin këtë kartë, janë punonjësit e Vatikanit, pensionistët, banorët, diplomatët e akredituar si dhe anëtarët e kongregacioneve fetare.

Ernst & Young u shpreh në 2013 se marrësit e kësaj kartë nuk duhet t’i kalojnë disa mijëra njerëz, meqë Vatikani punëson rreth 5000 njerëz. E megjithatë, sipas auditimit të E & Y, u evidentua se ishin në përdorim rreth 41 000 karta.

Klientët e pajisur me këtë kartelë janë të kufizuar në blerjen e 80 kuti cigaresh në vit, ndërkohë që auditimi zbuloi se 278 klientë e tejkaluan kufirin këtë vit.

Kështu, nga të dhënat e gazetarit Emiliano Fittipaldi, mbajtësit e kartelave po rishisnin cigaret e tyre nën tavolinë duke korrur një fitim jashtëzakonisht të madh.

Në deklaratën e tij, Vatikani tha se shitjet e cigareve përfaqësojnë një burim të ardhurash, por “asnjë fitim nuk duhet të jetë i ligjshëm nëse vë jetën e njerëzve në rrezik.”

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here