NJIHUNI ME RACËN E PULAVE ARACUANA

0

Raca e pulave Aracuana me origjinë nga Kili, karakterizohet nga tufa e puplave që rriten në të dyja anët e kokës si ‘kotele e deleve’.

Paraardhësit e pulave moderne të Araucanës supozohet se janë rritur nga araukianët indianë të Kilit – prandaj edhe e ka marrë emrin “Araucana”. Araucana është një hibrid (origjinë e përzier) e dy racave të Amerikës Jugore: Collonca (një vezë e natyrshme me ngjyrë blu, është pulë me fytyrë të pastër).

Raca e pulave Collonca gjelat dhe pulat janë shumë të ngjashme, kanë shumë pak karakteristika te krahët është lafsha ose kaçubeta dhe bisht të dalluar. Ekuivalenti evropian i varietetit dhe atij amerikan të Amerikës së Veriut, Araucana është ajo që ndodhet në fshatrat e Amerikës së Jugut. Racat Quechua dhe Mapuche nuk kanë tufë dhe u ngjajnë Ameraucana.

.

 

Aracuana vjen në një larmi ngjyrash, duke përfshirë të zezë, të bardhë, livandë me ngjyrë blu.

Pesha

Aracuana e madhe

gjel 2.7 – 3.2 kilogramë

pulë 2.3 – 2.7 kilogramë

Lloji zogjve Aracuana

gjel 740 – 850 gramë

pulë 680 – 790 gramë

Ngjyra e vezës

Blu dhe jeshile

Tufa 170-180 vezë

Pesha e vezës 53-60 gramë

/Gazeta Bujku

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here