Ngrohja e oqeaneve po sjell gjarpërinj helmues në SHBA

0

Një udhëtim në një plazh në jug të Kalifornisë duhet të jetë një eksperiencë relaksuese dhe e qetë. Por për disa vizitorë të plazhit të kësaj jave plazhi solli dicka shumë të vecantë një gjarpër i detit i zbuluar në rërë, që i gëzohej diellit tamam si turist. Vizita e oqeanit nga kjo krijesë një gjarpër detar i verdhë është problematik për një sërë arsyesh duke përfshirë mundësinë që ai të mund të kafshonte dhe të dëmtonte seriozisht dikë. Por ajo që është më alarmante është fakti se gjarpri nuk duhet të ishte këtu fare.

Planeti ynë po bëhet më i ngrohtë. Dëshmia e këtij fakti është kudo, nga shkëmbinj nënujorë të koraleve të zbardhura deri te furnizimet e dëmtuara të ushqimit dhe tani ngrohja e oqeanit po sjell prane tyre krijesa detare helmuese si gjarpri i detit i verdhë .

“Oqeanet po ngrohen dhe speciet që i përgjigjen atij ndryshimi do të jenë ato që janë më të lëvizshmet”, tha Greg Pauly i Muzeut Historik Natyror të Los Anxhelos County për LA Times. “Pra, pyetja e madhe tani është kjo: A janë gjarpërinjtë e detit duke notuar në brigjet e Kalifornisë së Jugut dicka normale të re?”

Gjarprinjtë gjenden në të gjithë botën, përfshirë ujërat jashtë Afrikës, Australisë dhe Amerikës Qendrore, por si çdo kafshë ata kanë një klimë të veçantë që ata preferojnë. Temperaturat graduael të rritjes së oqeanit po i shtyjnë kafshët në veri të Kalifornisë.  Shkencëtarët kanë shprehur mendime gjithnjë e më të tmerrshme në lidhje me ndryshimet klimatike dhe “pikë kthese” famëkeqe nga e cila ne do të jemi në gjendje të shërohen. Ne tashmë po shohim shumë shenja se Toka po ndryshon më shpejt se ç’ka ndodhur ndonjëherë në historinë e regjistruar dhe ndërsa një gjarpër detar i larjes që lahet në Kaliforni mund të jetë diçka që ju mund të vrisni sot, por ai është vetëm një simptomë e një problemi shumë më të madh dhe shumë serioz.

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here