Në Europë shpërthen salmoneloza, sëmundja që prek njerëzit

0

Incidenca e Salmonelës tek njerëzit pothuajse u përgjysmua në mes të viteve 2004 dhe 2009, por shifrat e reja tregojnë se ajo është shfaqur sërish, duke shkaktuar shqetësime për prodhuesit e ushqimit dhe punonjësit e shëndetësisë, por gjithashtu për politikëbërësit e BE-së-shkruan Euractive. Salmonella është një bakter që mund të shkaktojë një sëmundje të quajtur salmonelosis tek njerëzit. Zakonisht gjendet në zorrët e zogjve dhe gjitarëve të shëndetshëm. Në ushqime, ajo gjendet më shpesh në vezë dhe mish të gjallë nga derrat, gjelat dhe pulat. Një rast i kohëve të fundit që tërhoqi vëmendjen e politikëbërësve dhe konsumatorëve erdhi nga gjiganti francez i qumështit Lactalis, i cili vendosi të tërhiqte 12 milionë kuti qumështi të pluhurit të infektuar me salmonelë nga supermarketet në 83 vende.Një rast i ngjashëm u raportua në Gjermani muajin e kaluar ku rreth 20 mijë ton ushqim me bazë soje u zbulua e kontaminuar në Bavari dhe në tjetër land.

Një raport i ECDC / EFSA i publikuar në dhjetor zbuloi se rastet e salmonelave në njerëz janë rritur për 3% që nga 2014, ndërsa një raport i EFSA lëshuar muajin e kaluar konstaton shpërthim të vazhdueshëm të salmonelës në Poloni ku janë zbuluar qindra raste.

Sistemi i njoftimit RASFF, një mekanizëm për të shkëmbyer informacion midis vendeve të BE kur zbulohen rreziqe për shëndetin publik në zinxhirin ushqimor, identifikoi një rritje më shumë se 50% të njoftimeve për salmonelën. EURACTIV.com ka kontaktuar të gjitha autoritetet relevante të BE-së për sigurinë ushqimore për të gjetur se çfarë mund të ketë ndikuar për rritjen e salmonelës. Por shkaku nuk është i qartë.

“Mund të supozojmë se rritja e numrit të rasteve mund t’i atribuohet pjesërisht raportimit më të plotë dhe përmirësimeve në mbikëqyrjen e sëmundjeve zoonotike në disa vende, për shembull në rastet e salmonelozës.”, vuri në dukje një zyrtari i EFSA. Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) i tha EURACTIV se ishte “shqetësuese” që pavarësisht nga masat e kontrollit dhe vetëdijesimit të lartë në shtetet anëtare dhe në BE, rastet dhe shpërthimet e shkaktuara nga salmonella kanë filluar të rriten përsëri. EURACTIV gjithashtu kërkoi nga EFSA nëse ndalimi i formaldehidit në ushqimin e kafshëve mund të kishte kontribuar në rritjen e rasteve të salmonelës.

Formaldehidi është përdorur si një ruajtës për të kontrolluar Salmonelën në ushqimin e kafshëve për 20 vjet para ndalimit të saj të plotë në dhjetor 2017, pas një riklasifikimi të produktit nga Rregullorja Biocide në Rregulloren e Aditivëve të Feed. Në një vlerësim të rrezikut 2014, EFSA arriti në përfundimin se nuk kishte rrezik shëndetësor për konsumatorët e ekspozuar ndaj kësaj substance përmes zinxhirit ushqimor. Por paralajmëroi se thithja e saj mund të shkaktojë kancer dhe bëri thirrje për masa për të zvogëluar ekspozimin e punëtorëve në ushqimin që përmban formaldehid.

 

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here