Matjet e reja sugjerojnë se prodhimi global i drithërave ka arritur pikun

0

Sezoni i tanishëm i tregut (2017/18) duhet të mbyllet me nivele rekord të stokut për grurin dhe misrin pas korrjesh më të mira se më parë, bazuar në parashikimet më të fundit të FAO-s. “Tregjet globale të të gjitha drithrave kryesore mbeten të balancuara mirë, mbështetur nga nivelet rekord të stokut”, sipas Raportit tëFAO-s mbi Furnizimet dhe Kërkesën për Drithëra. Raporti i stoqeve-për-përdorim, përbën një parashikim për rritje të furnizimit botëror në nivelin më të lartë në 16 vitet e fundit. Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s mbetet thuajse i pandryshuar në muajin janar krahasuar me muajin e kaluar dhe pothuajse 3 për qind nën nivelin e tij të një viti më parë, sipas raportit të çmimeve të ushqimit të publikuar sot.

Prodhimet rekord sjellin furnizime të bollshme

 Parashikimi i përditësuar i FAO për prodhimin e drithërave në mbarë botën në vitin 2017 ka arritur në 2 640 milionë ton, 1.3 përqind më i lartë se 2016 – një rekord i gjithëkohërave.

 Parashikimi është rritur me 13.5 milion ton që nga dhjetori, për drithërat që kryesojnë pjesën më të madhe të rritjes, për shkak të prodhimit më të lartë të misrit që pritet në Kinë, Meksikë dhe Bashkimin Evropian.

 FAO gjithashtu ngriti parashikimet e saj të prodhimit për vitin 2017 për grurin, për shkak të rritjes së prodhimit të grurit në Kanada dhe Federatën Ruse dhe për orizin, pas një rishikimi në rritje në Kinë.

 Gjithashtu u rrit konsumi i parashikuar i drithërave në sezonin 2017/18, tani me 1.4 përqind nga 2016/17. Kjo rritje përfshin një hov të dukshëm për drithërat që përdoren për ushqimin e bagëtisë dhe parashikohet të arrijë një nivel të lartë si rezultat i rritjeve të mëdha të parashikuara për Brazilin, Kinën, BE-në dhe Meksikën.

 Ndërsa prodhimi i drithërave shihet të rritet më shumë sesa konsumi, stoqet parashikohen të rriten mbi nivelin e tyre ë lartë fillestar, duke çuar në një raport të bollshëm botëror të rezervave për përdorim prej 27.7 përqind, më i larti që nga viti 2001/02.

 Ndërkohë, vëllimet e tregtisë ndërkombëtare pritet të kompletohen pak për të gjitha drithërat kryesore përveç misrit.

 Çmimet e mallrave ushqimore janë përgjithësisht të qëndrueshme

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s ishte mesatarisht 169,5 pikë në muajin janar, pothuajse i pandryshuar nga muaji i kaluar, pasi çmimet në rritje për drithërat kryesore dhe vajin e palmës u kompensuan nga ulja e kuotave për sheqerin, gjalpin dhe djathin.

 Indeksi i çmimeve të drithrave të FAO-s u rrit pothuajse 2.5 për qind nga dhjetori. Indeksi, i cili mbulon grurin, orizin dhe drithërat e tjera, duke përfshirë misrin, është 6.3 për qind më i lartë se niveli i tij i janarit 2017.

 Indeksi i Çmimit të Vajit i FAO-s ishte pothuajse i pandryshuar në janar, pasi vlerat e vajit të palmës u rritën në mënyrë të moderuar ndërkohë që ato për vajrat e lulediellit ranën.

 Indeksi i çmimeve të produkteve të qumështit i FAO-s u ul 2.4 për qind nga dhjetori 2017. Çmimet më të ulëta ndërkombëtare për gjalpin dhe djathin – nxitur nga furnizimet e bollshme në hemisferën veriore dhe Australi – tejkaluan çmimet më të larta të qumështit pluhur.

 Indeksi i çmimeve të sheqerit të FAO-së ka rënë 1,6 për qind që përbën 30 për qind më pak se niveli i një viti më parë, i nxitur nga prodhimi i lartë dhe sasia e madhe për eksport.

 Indeksi i çmimeve të mishit të FAO-s ishte pothuajse i pandryshuar nga muaji në muaj, pasi kërkesa e ulët e importit për shpendët dhe mishin e derrit kompensoi një kërkesë më të lartë për mish dele dhe sasi të reduktuara të mishit të gjedhit të ofruar për shitje nga Oqeania.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here