Dita e Terra Madre, nxitja e biodiversitetit bujqësor

0

Çdo vit, në përvjetorin e Slow Food, 10 dhjetori, rrjeti global Slow Food feston Terra Madre Day për të nxitur ushqimin lokal, biodiversitetin bujqësor dhe prodhimin e qëndrueshëm të ushqimit.

Dita Terra Madre e sivjetme i kushton vëmendje të veçantë fushatës së Menusë për Ndryshim, e cila thekson lidhjen mes ushqimit dhe ndryshimeve klimatike, duke filluar nga ushqimi, ne mund dhe duhet të bëjmë një ndryshim. Ushqimi i ngadalshëm mbështet dhe promovon zgjidhje për të zbutur ndikimin e ushqimit në klimë duke punuar për të mbrojtur biodiversitetin, për të inkurajuar edukimin e ushqimit dhe mjedisit, për të rritur ndërgjegjësimin midis të gjithë aktorëve dhe për të provuar të ndikojë politikën në të gjitha nivelet.

Carlo Petrini, president dhe themelues i Slow Food International, pohon: “Çdo vit, më 10 dhjetor, ne festojmë Ditën e Terra Madre, nuk ka asnjë rast më të mirë për t’u bashkuar me fushatën tonë, duke rritur ndërgjegjësimin ndaj ndryshimeve klimatike, duke filluar me sjelljen tonë individuale, sidomos me zakonet tona ushqimore, ne mund të bëjmë dallimin në procesin shkatërrues të shkaktuar nga gazrat me efekt serrë. Le të fillojmë me menunë tonë të përditshme, me situatat tona lokale dhe festojmë partinë tonë vjetore në mënyrën e duhur “.

Shumë komunitete po ndajnë fotografi dhe histori të ngjarjeve të tyre në Facebook. Më poshtë është një përmbledhje e shkurtër e festimeve të këtij viti në mbarë botën deri tani:

SHQIPERI

Disa aktivitete po zhvillohen në këtë vend. Një ngjarje në Cerrik i është dedikuar peshkut Ballegjere , me qëllim që të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e saj për kuzhinën tradicionale shqiptare; gjatë eventit kuzhinierët nga Aleanca Slow Food gatuaj duke përdorur këtë peshk për fëmijët nga shkollat lokale. Ekziston edhe një ngjarje e dedikuar për vajrat lokale që do të zhvillohen në Shirgjan.

 

AUSTRALIA

Slow Food Canberra po organizon një ngjarje të quajtur Terra Madre Luncheon, e cila bashkë-organizohet nga Shoalhaven, Canberra dhe Saddleback Slow Food. Menuja përmban prodhime vendore dhe prodhues të vegjël në këtë zonë.

 

BULLGARIA

Slow Food po organizon një darkë në Sofje më 11 dhjetor të quajtur “Shijet e Tokës”. Më 12 dhjetor, një ngjarje tjetër do të përqëndrohet në varietetet e ndryshme të mollëve, të tilla si mollë Kurtovka dhe mollë Buhavitza, të dyja në bordin e Arkës së Shijes.

Etiopi

Slow Food po organizon edicionin e tretë të një tregu mujor të fermerëve organikë në Addis Abeba me qëllim promovimin e prodhimit ekologjik dhe të qëndrueshëm të ushqimit. Përveç produkteve nga rrjeti Slow Food, do të ketë produkte kuzhinare nga Komuniteti i Fermerëve Awramba, vaji i Seedit të Zi dhe djathi i prodhuar nga lopët lokale Arsi.

FRANCE

Chef Pierre Lecoutre përgatiti një darkë në restorantin e tij L’Oseille në Paris më 9 dhjetor kushtuar fushatës ndërkombëtare “Menu për Ndryshim”.

GJERMANI

Disa aktivitete po zhvillohen në Gjermani për të festuar Ditën e Terra Madre: në Überlingen (Baden-Württemberg) ekziston një treg lokal me produkte vendore dhe muzikë live, në Rechtmehring (Bavaria) Slow Food po organizon një ekskursion në kooperativën Simsseer Weidefleisch.

INDONESIA

Slow Food po organizon festimin 3-ditor “Pisang” në Parboi të Presidisë, në Ibu Dapoer nga 9 deri në 11 dhjetor. Aktiviteti do të ofrojë disa ushqime lokale dhe të qëndrueshme, vizita në tregun vendor të Bubrah Gayam dhe tek prodhuesit e Presidisë të Trashëgimisë Varietetet e bananes Yogyakarta.

ITALI

Disa aktivitete do të zhvillohen në vend. Për të cituar disa: një shkëmbim shumë-etnik gastronomik dhe kulturor ndërmjet Slow Food Cerrado në Brazil dhe Slow Food Basso Mantovano në Itali në Bozzoletto di Viadana (Lombardia); dy tregje tokësore (Lentini – Sicilia – dhe Piano di Sorrento – Campania) dhe një provë e produkteve vendore në Noventa di Piave (Veneto).

JAPAN

Më 9 dhjetor, kuzhinieri Okuda bëri një darkë në Komono me temë “Menu për Ndryshim” duke përdorur përbërësit lokalë dhe sezonalë. Kuzhini Okuda është protagonist i dokumentarit “Ringjallja e Recipes”  në të cilën flet për mënyrën se si jeta e tij solli atë për të shpëtuar trashëgiminë gastronomike të provincës Yamato, falë ndihmës së të rinjve të saj.

KENYA

Të gjitha komunitetet e ngadalshme të ushqimit në vend janë duke organizuar aktivitete rreth ushqimit lokal, i cili është i respektueshëm për mjedisin. Më 8 dhjetor, Slow Food Kenya organizoi farën dhe ushqimin në Gitare në bashkëpunim me Seed Savers, për të mësuar njerëzit rreth ruajtjes së farave dhe biodiversitetit si çelës për zbutjen e ndikimeve të ndryshimeve klimatike; dhe gjithashtu për të mësuar pjesëmarrësit rreth luftës në rritje për kontrollin e korporatave të sistemit ushqimor afrikan duke filluar nga farat dhe shtytja për bujqësinë industriale nga shumëkombëshe.

MAROKO

Slow Food po lançon një kopsht të ri shkollor në fshatin Sidi Boulanoir (provinca e Tiznit, rajoni Souss-Massa). Do të ketë një provë të produkteve vendore dhe një diskutim rreth fushatës së Slow Fish dhe rëndësinë e ruajtjes së detit. Bashkësia lokale është pjesë e Komunitetit Terra Madre të Fishers dhe Cooks Aglou Artisan. Bjolanda Cuku

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here