60% e perimeve të prodhuara këtu u eksportuan në tregjet e BE

0

Pjesa më e madhe e eksporteve të Shqipërisë në tregjet e huaja dhe vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) përbëhet nga perime dhe produkte të tjera bujqësore, njoftoi ISNTAT, zyra e statistikave shtetërore të Shqipërisë.

Sipas të dhënave të publikuara nga ky institucion, perimet po japin një shtysë të re për shifrat e eksportit të vendit, pasi gjatë vitit 2017, 60 për qind e perimeve të prodhuara këtu u eksportuan në tregjet e BE.

Të dhënat gjithashtu treguan se në vitin 2017, prodhimet agroushqimore të Shqipërisë arritën vlerën totale prej 31.4 miliardë lekësh (292.7 milionë dollarë amerikanë), duke u rritur me mbi 5.2 miliardë lekë krahasuar me vitin e kaluar. Sipas Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, tendenca progresive e rritjes së eksporteve është duke regjistruar shifra rekord, kryesisht për shkak të kërkesës së lartë të jashtme për pemët dhe perimet e freskëta shqiptare, duke përfshirë domate, tranguj, speca, agrume etj.

Ndërkohë, vëllimi i përgjithshëm i tregtisë bujqësore në Shqipëri në vitin 2017 arriti në 145.7 miliard lekë, duke regjistruar një rritje prej 8.2 përqind krahasuar me 2016.

Aktualisht, Ministria e Bujqësisë ka miratuar një fond prej 20 milionë eurosh që do të përdoret për të subvencionuar fermerët dhe për të rritur eksportet bujqësore.

Të martën, ministri Niko Peleshi u bëri thirrje gjithashtu të rinjve të përfshihen dhe të investojnë në bujqësi, duke premtuar mbështetje të plotë për çdo fillimin e këtij sektori.

Gjithashtu, ekspertët bujqësorë thanë se subvencionet qeveritare dhe politikat nxitëse po nxisnin fermerët për të zgjeruar sipërfaqen e tokës së kultivuar dhe për të rritur prodhimin vendas bujqësor.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here